Antalya Finike’de turistler 11 saatlik çalışmayla kurtarıldı

» Gündem » Antalya Finike’de turistler 11 saatlik çalışmayla kurtarıldı

Antalya Finike’de tırmanış yaparken ayağı kırılan ve hamile olan biri kadın iki turist mahsur kaldıkları yerden 11 saat sonunda kurtarıldı.

Antalya Finike Sarıkaya Milli Parkı içerisindeki Kızlar Sivrisi Dağı’na tırmanışa geçen iki turistten birinin yürüyüş sırasında ayağı kırıldı. Durumun 112 Acil Çağrı Merkezi’ne iletilmesinin ardından bölgeye AFAD ve Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri sevk edildi. Öğle saatlerinde başlayan arama kurtarma çalışmaları sonucunda ekipler 14 haftalık hamile olduğu öğrenilen Ekaterine Kutynina (41) ve ismi öğrenilemeyen erkek şahsa ulaşmayı başardı.

 11 SAATLİK ÇALIŞMA İLE KURTARILDI

Isınmak için ateş yaktıkları görülen Kutynina ve arkadaşının ilk kontrolünde erkek şahsın ayağının kırıldığı tespit edildi. Soğuktan etkilenmemesi için termal battaniye sarılan ve sedyeye alınan iki turist, ekiplerin ortak çalışması ile bulundukları yerden kurtarıldı. 11 saatlik çalışma sonucunda bulundukları yerden kurtarılan iki turist, sağlık kontrollerinin yapılması ve tedavi için Finike Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

FİNİKE NEREDE? FİNİKE’NİN TARİHÇESİ

Eski ismi Phoenicus olan yerleşim, Fenikeliler tarafından MÖ 500’lerde liman kenti olarak kurulmuştur. Finike ilçesi antik çağda ise Likya (Teke Yarımadası) olarak adlandırılan bölgede bulunmaktadır. Teke Yarımadası’nda MÖ 3. bin yıldan beri yerleşim vardır. Fakat yapılan arkeolojik araştırmalar bu bölgede MÖ 2. bin yıldan eskiye giden bir kent henüz tespit etmemiştir. Bölgenin günümüzde kullanılan resmi isminin (Finike) tarihsel herhangi bir geçmişi bulunmamakla birlikte, ‘Fenike’ isminin cumhuriyetin ilanından sonra ülke genelinde yaygın bir kamu politikası halini almış olan Türkçeleştirme hareketi kapsamında 1937 yılında, dönemin İç İşleri Bakanlığı Dahiliye Nezareti tarafından çıkarılan vilayetler tüzüğü ile değiştirildiği bilinmektedir.

İlçenin temel ekonomik geçim kaynağını iç turizm ve tarım oluşturmaktadır. İlçede yetiştirilen tarım ürünleri arasından portakal ve mandalina ön plana çıkmaktadır. Bununla birlikte, portakal üretimi ile ünlü olduğu düşünülen ilçede sanıldığının aksine Antalya’nın diğer ilçelerinde olduğu gibi portakal üretimi için elverişli tarım alanları bulunmamaktadır. Portakalın ilçeye 1960’lı yılların sonunda Kıbrıslı Rumlar ve Yahudi denizciler tarafından ithal edildiği, portakal yetiştiriciliğine bu tarihten sonra başlandığı Üsküdar Üniversitesi Tarih Ana Bilim dalı üyesi Prof. Ahmet Kırgıç’ın 2011 yılında Doğan Yayınları’ndan basımı yapılan “Yakın Tarih ve Türkiye’de Tarım” adlı araştırma kitabında yer verilmiştir. Ayrıca, Akdeniz Üniversitesi Gıda Teknolojileri Enstitüsü Dekan Yardımcısı Sena Gürbüz’ün önderliğinde yürütülen “Türkiye’de Tarımın Geleceği” projesi kapsamında 2013 yılında sonuçlandırılan araştırma çalışmaları neticesinde Finike bölgesinde tarımsal üretime ayrılmış olan topraklardaki hızlı kil oranı artışı nedeniyle portakal üretiminin en geç 2035 yılında tamamen biteceği öngörülmüştür.