KOMİSYONDAN RET
Komisyon, başvurunun reddine karar verdi. Göreve iade talebiyle İdare Mahkemesi’ne ve sonrasında istinaf mahkemesine yapılan başvurusu da reddedilen davacı, istinaf mahkemesinin kararını temyiz etti.
“KİŞİNİN ALEYHİNE VEYA LEHİNE SONUÇ DOĞURMAZ”
Temyiz başvurusunu inceleyen Danıştay 5. Dairesi, FETÖ/PDY terör örgütüne üye olma suçundan yapılan yargılama neticesinde hapis cezasıyla cezalandırılan ve etkin pişmanlıktan faydalanan davacı hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının lehine veya aleyhine bir sonuç doğurmayacağını vurguladı.
KAMU GÖREVİNE DÖNEMEZ
Daire, bu kapsamda, silahlı terör örgütü üyeliği suçundan hapis cezasıyla cezalandırılan ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan davacının, FETÖ/PDY ile irtibat ve iltisakını samimi bir şekilde itiraf ettiğine dikkat çekerek, söz konusu kamu görevlisinin FETÖ/PDY ile irtibat ve iltisakı sebebiyle kamu görevine dönemeyeceğine karar verdi ve Bölge İdare Mahkemesinin kararını onadı.
FETÖ’NÜN “EMNİYET İMAMI” KEMALETTİN ÖZDEMİR’E DAVA AÇILDI
Öte yandan, kararın etkin pişmanlıktan yararlanmaya çalışan FETÖ’nün emniyet mahrem imamı Kemalettin Özdemir hakkında açılan dava ile aynı günlere denk gelmesi dikkat çekti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Özdemir’in “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme” suçundan 22,5 yıla kadar hapsi istendi.
450 FETÖ’CÜ HAKİM VE SAVCI GÖREVE DÖNDÜ
Şubat ayında Danıştay 5. Dairesi, FETÖ ile irtibat ve iltisaklı olduğu gerekçesiyle meslekten ihraç edilen 450 ismin mesleğe dönmelerine ve bu isimlere tazminat ödenmesine karar verdi. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yüzlerindeki değişik maskeleri yırtıp atıyoruz ve bunlar böylece meydana çıkıyor. Her kılığa giren bu iradesiz şarlatanların ensesinde olacağız. Danıştay’ın aldığı bu karara da sessiz kalmamız mümkün değil.” diyerek o günlerde alınan karara tepki gösterdi.
ETKİN PİŞMANLIK DETAYI
İddianamede, Özdemir’in 2015’te emniyete gidip örgüt hakkında bilgi verdiği aktarılarak, şüpheli hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin değerlendirilmesinin mahkemeye bırakıldığı belirtildi.
İddianamede, “Şüphelinin 2015’te Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne giderek vermiş olduğu ifade içeriğinde yer alan bilgiler, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 221. maddesi kapsamında etkin pişmanlıktan yararlanma şartları içerisinde yer alan, örgütün dağılmasını veya mensuplarının yakalanmasını sağlamaya, örgütün yapısı ve faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili olarak verilen elverişli bilgi kapsamında mütalaa edilebilecek nitelikte olduğu değerlendirilmiştir. Bu bilginin elverişliliği, örgütün örgütlenme biçimi, failin örgüt yapılanmasındaki konumu ile örgütte geçirdiği süre ve katıldığı faaliyetler gibi kıstaslar göz önüne alınarak mahkemece takdir edilmesi gerektiği değerlendirilmiştir.” ifadelerine yer verildi.