Özel Haber: Arif Enes DURAK
Türkiye’de yaz aylarının gelmesiyle birlikte orman yangınları da sıkça görülmeye başlandı. Geçtiğimiz yıllarda meydana gelen yangınlardan sonra devletin yangınla mücadele politikaları yeniden kamuoyunun gündemi haline geldi.
Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş; yaşanan yangınları, alınan alınmayan önlemleri ve yangınlarla mücadelede yapılması gerekenleri Ege Saati’ne anlattı.
Küresel iklim değişikliği ile ormanların her geçen gün daha büyük bir tehlike altında olduğunu söyleyen Şükrü Durmuş, derinleşen soruna karşı gerekli önlemleri almayan bir iktidar tarafından yönetildiğimizi söyledi.
Özellikle 2020 yılından sonra yaşanan yangınlarda sorunun sadece küresel ısınma olmadığını belirten Başkan Durmuş, “Devlet öngörür, bilim yanılmaz… Gerekli tedbirler alınırsa küresel ısınma ile mücadele edilebilir. Burada sorumlu olanların sorumluluğunu yerine getirmemesi esas sorundur. Yangınlarla mücadele etmek istemeyen, yangını söndürmek istemeyen hammadde hesabı yapanlar nedeniyle bugün bu yangınlarla karşı karşıyayız. Önlemler alınmadığı için geçmişte bu yangınları yaşadık ve yaşamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı
“ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMLİĞİNDEN UZAKLAŞTI”
AK Parti’nin iktidara gelmesiyle Orman Genel Müdürlüğü’nün bilimden uzaklaştığını ifade eden Durmuş, “184 yıllık geçmiş olan Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınlarında sadece Türkiye’de değil dünyada bilgi ve birikimi en yüksek olan kurumdu. Ancak şimdi öngöründen uzaklaşmış, içi boşaltılmış, daha önce oluşturulan işleyişten ve kimlikten uzaklaşmış bir kurum haline dönüştürüldü. Kurumun yangınlara karşı hiçbir hazırlığı yok” dedi.
“SORUN, DEVLETİN POLİTİKA ÜRETEMEMİŞ OLMASI…”
İktidarın yangınları bir sorun olarak eğil de bir tercih olarak gördüğüne dikkat çeken Durmuş, “Türk halkı son yıllarda gerek orman yangınları için gerek doğanın korunması için gerekli tepkileri gösteriyor. Burada temel sorun, devletin bu konuda bir politika üretememiş olmaması… Daha da ileri giderek söylüyorum, devleti yönetenler yangını tercih ediyorlar…
Devletin öncelikleri, ormanların korunması değil ekonomik çıkarlar… Çok uluslu şirketler Türkiye’yi hammadde deposu olarak görüyorlar. İşin acı kısmı ise, devleti yönetenler de ormanlarımıza aynı gözle bakıyorlar. Özellikle 2020 yılından sonra yaşanan yangınlar ve ardından yaşanan skandal gelişmeler bizi doğruluyor” dedi.
DİKKAT ÇEKEN İSTATİSTİK!
AK Parti iktidarı ile orman yangınlarındaki artışa dikkat çeken Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, 2002 yılından sonra ağaçlandırma çalışmalarının da azaldığını söyledi.
Durmuş açıklamalarını şu ifadelerle sonlandırdı:
Bu ülkede Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü kapatıldı. AK Parti öncesi 2002 yılında 100 bin hektar ağaçlandırma yapılmıştı. 2003’de AK Parti iktidarıyla 50 bine, 2004’te 30 bine indi… 2019’dan itibaren ise halktan para toplanarak fidan dikilmeye başlandı. Geçen sene ise toplanan paranın dörtte biriyle sadece 5 bin hektar alan ağaçlandırıldı.