Can Atalay’ın vekilliği protestolar eşliğinde düşürüldü

» Büyük Manşet » Can Atalay’ın vekilliği protestolar eşliğinde düşürüldü

AYM’nin kararına rağmen hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Gezi tutuklusu Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta’nın, Gezi tutuklusu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın vekilliğinin bugün ya da bu hafta düşürüleceğini açıklamasının ardından TBMM Genel Kurulu Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Bozdağ, gündeme geçmeden önce 3 milletvekiline gündem dışı söz verdi.

Vekiller Bekir Bozdağ’ın Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin yazısını okutacağını söylemesinin ardından protestoya başladı.

CHP’nin kapalı oturum talebinde bulundu. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, kapalı oturumda yer alma yetkisine sahip olmayan kişilerin TBMM Genel Kurulu’ndan ayrılmasını istedi. CHP’nin talebi oylama sonucunda reddedildi.

Verilen aranın ardından kürsüde konuşan CHP Grup Başkanı Gökhan Günaydın şunları söyledi:

“Burada bir milletevekili arkadaşımızın seçildiği ve görev yapması gereken TBMM makamlarından mahmur edilişini konuşuyor değiliz. Bunun çok daha ötesinde, yüksek yargı mercileri arasında çıkan uyuşmazlık ve çatışmanın ortyaya çıkardığı bir devlet krizini konuşuyoruz. TBMM’nin önce bunun ciddiyetine varması lazım. Evet, Can Atalay çok önemlidir ama Yargıtay’ın 3. Ceza Dairesi bu Meclis’in başkanına ayar verdi. Ben bu kararı verdim, sen neden okutmadın dedi. Bu karar doğruysa Numan Kurtulmuş bugüne kadar neden okutmadı? Çünkü biliyor ki TBMM’nin onurunu korumak lazım. Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Enis Berberoğlu davasında Yargıtay kararını okuttuktan sonra AYM kararı geldi. Hak ihlali kararından sonra ilk derece mahkemesi yargılamayı durdurdu.”

ERKAN BAŞ: CAN ATALAY MADEM VEKİL NİYE İÇERİDEYDİ?

Oturumda daha sonra Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş söz aldı.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Anayasayı ayaklar altına alan bir darbe girişimini izliyoruz. Şu anda itiraz ettiğimiz şudur: Yargıtay kararının Meclis’te okutulmasını reddediyoruz. Meclis AYM’yi tanımazsa her şey sorgulanır hale gelir. Herkese soruyorum; Can Atalay’ın milletvekilliği düşürülecek. Bu milletvekili neden hapiste? Neden burada değil? Hukuk dışı bir girişim bu. Bugün burada bir karar okunacak. Meclis Başkanı burada yok. Numan Kurtulmuş nerede? Bekir Bozdağ, bu kararı okuyor. O okumayı hakediyor çünkü. Ben bu kararı okutacağım diyemeyenler apar topar kapkaçla bir korkaklıkla bunu hemen Meclis’e getirip okutalım diyor. Türkiye’de adaleti katleden Bekir Bozdağ hakediyor bu kararı okumayı. Elinizden geleni ardınıza koymayın. Hatay halkı sizi affetmeyecek.”