TTB’den çarpıcı bebek ölümleri raporu:

» Büyük Manşet » TTB’den çarpıcı bebek ölümleri raporu:

Sağlıkta Ticari Çeteleşme: “Bebek Ölümleri” raporunu yayımladı. Rapora göre bebek ölümlerinin yüzde 70’i iki nedene dayanıyor

TTB’den çarpıcı bebek ölümleri raporu: Deprem bölgesindeki bebekler daha çok ölüyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB) “Sağlıkta Ticari Çeteleşme: Bebek Ölümleri” raporunu yayımladı. Rapora göre bebek ölümlerinin yüzde 70’i iki nedene dayanıyor. Ayrıca deprem bölgesinde bebek ölüm oranları daha yüksek. “Yenidoğan Skandalı”nın sebebi olarak ise AKP döneminde uygulanan neoliberal sağlık politikaları gösteriliyor.

TTB’nin bugün yaptığı basın toplantısıyla yayımladığı raporda Türkiye‘de yenidoğan ölümlerinin sebeplerinin yanı sıra bu ölümlerin bölgelere göre eşitsiz dağılımı inceleniyor. Buna göre Türkiye’de deprem bölgesinde temel ihtiyaçların temininde yaşanan sorunlar buradaki bebek ölüm oranlarının artmasına sebep oluyor.

“DEPREM BÖLGELERİNDE ORANLAR ARTIYOR”

Bebek ölüm oranlarının deprem bölgelerinde sağlık, hijyen, temiz, su gibi temel ihtiyaçlara ulaşılamamaıs sebebiyle arttığına da dikkat çekilen raporda duruma ilişkin şu ifadeler kaydedildi: “Bebek ölümlerinde yaşanan bölgesel eşitsizlik özellikle 2023 yılında yaşanılan deprem felaketi sonrasında daha belirgin duruma gelmiş; illere göre Bebek Ölüm Hızı’nda (BOH)büyük farklılık izlenmiştir: Adıyaman’da 2022’de binde 10.8 olan BÖH, 2023’te binde 23’e yükselmiştir. Adıyaman’ı binde 20.8 ile Kahramanmaraş ve binde 20.3 ile Hatay izlemektedir (Tablo 2). Kaybettiğimiz bebeklerin birçoğu depremle ilişkili de olsa; deprem sonrası sağlık hizmetine, temiz su- kanalizasyon gibi temel hijyen gereksinimlerine ulaşmada ve aşılamada yaşanan sorunlar bu artışa neden olmuştur.”

ekran-goruntusu-16.png

“BEBEK ÖLÜMLERİNİN BÜYÜK BÖLÜMÜ ÖNLENEBİLİR”

Bebek ölümlerinin en büyük nedeni olarak belirtilen prematüreliğin sebepleri hakkında ise raporda “Prematürelik (%47,4) ve doğumsal anomalilerdir (%23,4). Prematür doğumlar, beslenme yetersizliği, anemi, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve hava kirliliği gibi çevresel nedenlerden kaynaklanmaktadır. Türkiye’de bebek ölüm hızı Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana önemli ölçüde düşse önlenebilir kısmı çok yüksektir, bölgesel eşitsizlikler de sürmektedir” ifadeleri kullanıldı.