İzmir’de 57 sivil toplum kuruluşu ve 2 bin gönüllü, kentin her yerinde genç, yaşlı ve öğrenciye dokundu
SİMGE ARICAN
‘İzmir’de İyilik Var’ Projesi Kurucusu ve Koordinatörü Öğretim Görevlisi Kevser Çimenli, Ege Saati’nin sorularını yanıtladı.
** ‘İzmir’de İyilik Var” hareketi, hangi fikir ve amaçla yola çıktı?
Biz inanıyoruz ki, iyilik sadece yardımseverliğe indirgenebilecek ya da olanın olmayana vermesi üzerinden tanımlanabilecek bir eylem değildir. İnançla, siyasi görüş ile ekonomik durum ile cinsiyetle ya da etnik köken gibi farklılıklar ile ilişkilendirilemez. İyilik insan doğasının bir parçasıdır. Hiç kimse bilerek ve isteyerek kötülük yapmaz. Ancak son yıllarda karşı karşıya kaldığımız örgütlenmiş; iletişim kanallarında ve diğer iletişim ortamlarında sürekli gündem olan kötülük nedeniyle daha çok şiddete, kötülüğe maruz kalmaktayız. Kötülüğün bu denli görünür olması, toplumun referansını çoğunluktan alması nedeniyle tehlikeli bir boyuta doğru gidiyor. Bu noktada zıttın da hatırlanması, iyiliğin de görünür olması ve ilham vermesi gerekmekte; ancak bir elin verdiğini diğer el görmemeli düsturu toplumda yüksek oranda kabul gördüğünden, “iyiliğin” bu karşı duruşunu görünmez olmaktadır. İzmir’de İyilik Var İyilik hareketi tam bu noktada, dünya gönüllüler gününü vesile ederek gönüllülüğün itibarını güçlendirmek, sivil toplum kuruluşları ve diğer kuruluşlarda vasıtasıyla yapılan gönüllülük eylemini ve emeğini görünür hale getirmek, her gün maruz kaldığımız kötülüğün sıradanlığına karşı bir duruş olarak ortaya çıkmıştır. Amacımız 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü vesilesiyle gönüllülüğü yaygınlaştırmak ve iyiliği yeniden hatırlatmak, ilham vermektir.
** İyilik hareketinde katılımcılar kimler?
Bu hareketin katılımcıları en başta sivil toplum kuruluşları, sosyal girişimlerdir, aynı zamanda üniversiteler, yerel yönetimler, kamu kurumları, gönlünde iyiliğe ve gönüllülüğe yer veren herkestir. Gönüllülük ve iyilik meselesi tek bir kuruma ya da sektöre ait kavramlar değildir. Son yıllarda kamu kurumlarında, özel sektörde de gönüllülük faaliyetlerinin yaygınlaştığını görmekteyiz. Dolayısıyla katılımcılarımız iyiyi dert edinen, iyiden yana taraf olan, gönüllülüğü ve gönüllü katılımı önemseyen tüm kurum ve kişilerdir.
** İyilik hareketi kimler tarafından nasıl organize edilir?
Hareket Yaşar Üniversitesinin öncülüğünde her yıl oluşturulan organizasyon komitesi tarafından planlanır. Organizasyon komitesi görev ve sorumluluk almaya niyetli her alandan kurumların katılımına açıktır. Tüm etkinlikler ve planlamalar bu organizasyon komitesi tarafından yürütülmektedir.
** Neler yapıyorsunuz, çalışmalarınız daha çok hangi kitleye, Çocuk, yaşlı, engelli?
Kasım ayının son haftası ve aralık ayının ilk haftası boyunca kentin farklı yerlerinde, o yılın teması çerçevesinde söyleşiler, gönüllü katılıma yönelik etkinlikler, gösteriler ve çeşitli oyunlar oynuyoruz. 5 Aralık tarihine en yakın Cumartesi günü sokaklarda rastgele iyilikler yaparak buluşma alanına geliyoruz. Alanda tamamıyla sivil toplum kuruluşlarının ve sosyal girişimlerin ürünlerinin yer aldığı “İyilik Kermesimiz” kurulur. Kurduğumuz açık sahnede gönüllülüğe dair tartışmalar, çeşitli STK’ların sanat ve müzik performansları, konuşmalar ve konserler yer alıyor. Bu yılki gündem 2026’ya doğru Sürdürülebilir Gönüllük idi. BM, 2026 yılını sürdürülebilir kalkınma için uluslararası gönüllülük yılı ilan etmiştir. Niyetimiz 2030 hedeflerine ulaşmak için gönüllülüğün katkısını göstermektir. Bu yıl yapılan etkinliklerdeki oturumlardan bazıları şöyleydi:
Açık Mikrofon – Pi Gençlik Derneği “Farklı Yönleri ile – Farklı Yönlerden Gönüllülük”
Açık Mikrofon – Cevdet İnci Eğitim Vakfı “Özel Sektör Gönüllülüğü”
Dinleti: Barış Çocuk Senfoni Orkestrası – Quartet
** İyilik hareketinde hedefiniz nedir?
“İzmir’de İyilik Var” hareketi olarak uzun vadede, kurumlarda sürdürülebilir gönüllü yönetimini sağlamak, gönüllülüğü ilkeler temelinde değerlendirmek ve iyiliği hayatın vazgeçilmez bir motivasyon kaynağı haline getirmek için çalışıyoruz. Bu amaçla geliştirdiğimiz yeni programlarımız yakında paylaşılacak.
** Şimdiye kadar kaç kişiye ulaştınız?
Bugüne kadar bu iyilik hareketine 150’nin üzerinde sivil toplum kuruluşu, kamu kurumu, özel sektör, gönüllü toplulukları ve öğrenci toplulukları katılarak binlerce iyiliğin hayata geçmesine katkı sağladı. Hep birlikte gerçekleştirdiğimiz 100’den fazla söyleşi, buluşma, atölye, müzik dinletisi ve belgesel gösterisi ile binlerce kişinin kalbine dokunduk.
**İyilik için sınır var mı?
İyiliği koşullara bağlamak ya da yardımseverlik çerçevesine sığdırmaya çalışmak doğru değil. İyilik, sabır, erdem, nezaket, ahlak insanın içinde. Sadece niyete bakar. Bu sabah evden iyilik mottosuyla çıkın, inanıyorum ki akşam evinize döndüğünüzde heybenizde bir de gülümseme olacak.
** “İzmir’de İyilik Var Ormanı” neyi hedefliyor
2017 yılında Ege orman Vakfı ile işbirliği yaptık ve öğrencilerimiz ile birlikte yürüttüğümüz kampanya sonucunda beş binden fazla fidan bağışıyla “İzmir’de İyilik Var Ormanı”nı oluşturduk. Orman fikrimizin iki nedeni vardı, hem bu iyilik hareketinin adını yaşatmak, hem de etkinliklerde gönüllü olarak yer alan kişi ve kurumlara bir hediye vermiş olmaktı. Bu orman İzmir’in iyilik ve dayanışma ruhunun en güzel kanıtıdır.
Organizasyon Komitesi
Yaşar Üniversitesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Barış Çocuk Gençlik Orkestrası Derneği, Eşit Yaşam Derneği, Ege Orman Vakfı, Geleceği Paylaş Sivil İnisiyatifi, Cevdet İnci Eğitim Vakfı, İzmir Kent Konseyi, Pi Gençlik Derneği, Sağlıkta Kalite Derneği, Toplum Gönüllüleri Vakfı, Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güç Birliği, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı