İzmirli kadınlar Narin için sokağa indi…

» Büyük Manşet » İzmirli kadınlar Narin için sokağa indi…

İzmirli kadınlar, İzmir Kadın Platformu üyeleri aracılığıyla “Kutsal aileniz batsın, çocuklar yaşasın” diyerek eylem yaptı.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Mahallesi’nde kaybolduktan 19 gün sonra cesedi çuval içerisinde dereye bırakılan 8 yaşındaki Narin Güran için İzmir Kadın Platformu üyeleri “Kutsal aileniz batsın, çocuklar yaşasın” diyerek eylem yaptı.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yürüyüş sonrası yapılan açıklamada grup adına konuşma yapan Emine Akbaba, “Milyonlarca insan ‘Narin’e ne oldu, Narin nerede’ diye sordu. Kamuoyuna tek bir açıklama yapmayan Cumhuriyet Savcısı ve İçişleri Bakanlığı, Narin kaybolduktan 10 gün sonra yayın yasağı getirdi. Narin’in ailesi sürekli çelişkili ifadeler verdi. Abinin kolunda olan ısırık, olayın üzerinden günler geçtikten sonra fark edildiği için DNA için uygun bulunamadı. Narin’in Kuran kursu ile de bağlantılı amcası, aynı zamanda Narin’in de yaşadığı Tavşantepe Mahallesi’nin muhtarı olan Salim Güran kasten öldürme ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçlarından tutuklandı. 120 haneli bir köyde Ali Yerlikaya’nın övündüğü güçlü istihbaratı 19 gün Narin’i bulmadı ama Diyarbakır’da İstanbul’da polis Narin’in hesabını soranlara saldırdı” dedi.

 

İzmirli kadınlar Narin için sokağa indi...

 

 

Akbaba, sözlerini şöyle sürdürdü: “ TÜİK kayıp çocuklara dair 8 yıldır veri açıklamıyor. 2008 – 2016 yılları arasında Türkiye’de kayıp çocuk sayısı 16 ülkenin nüfusundan fazla. 2016 yılında son açıklanan TÜİK verisine göre kayıp çocuk sayısı 104 bin 531. 2010- 2014 yılları arasında mağdur çocuk sayısı yüzde 76 oranında arttı. Küçük yaştaki çocukların failleri ebeveynleri olurken daha büyük yaştaki çocukların failleri akraba/tanıdıkları. 2017 yılında Antep’te kayıp çocuk başvurusu yapan ebeveyn sayısı 691 iken 2021 yılında Meclis’e verilen soru önergesinde kayıp çocuk sayısı 19 bin 277. Türkiye’de ortalama günde 32, yılda 10 bin çocuk kayboluyor. 2023 yılından 2024 ağustos ayına kadar 716 çocuk, iş cinayetlerinde öldü. 2023 yılında çocuk istismarından açılan dava sayısı ise 31 bin 216.”

Ülkede bir kayıp çocuk daha olmaması için mücadele edeceklerini belirten Akbaba, “Milyonlarca çocuk, bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek hakkından, parasız bilimsel eğitim hakkından yoksun, tarikat ve cemaat karanlığına itiliyor. Başka Narinler olmasın, hiçbir çocuk okula aç gitmesin, istismara uğramasın, kaybolup katledilmesin diye mücadelemiz sürecek. Narin’e ne oldu demeye devam edeceğiz! Kadınların ve çocukların yaşamlarını erkek devlet sistemine teslim etmeyeceğiz” diye konuştu.