Çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve hayvanseverin katıldığı yürüyüş ve basın açıklamasına Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli de katılarak destek verdi. Çıkarılan yasayla sokak hayvanları için çözüm değil, çözümsüzlük önerildiğini ifade eden Denizli, seçim döneminde söz verdikleri gibi hayvan barınağında iyileştirme yapacaklarını, kafes düzenine son vereceklerini açıkladı.
Halk arasında “Katliam Yasası” olarak adlandırılan ve sokakta yaşayan sahipsiz köpeklerin toplanmasını ve bir ay içinde sahiplendirilemeyen
CHP İlçe Başkanı Sait Kavasoğullar, Çeşme Kadın Kolları Başkanı Derya Atalan, Çeşme Gençlik Kolları Başkanı Simge Dura, HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, ÇESAL, Hayvan Koruma ve Yaşam Derneği (ARES), Çeşme Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı yürüyüş, Mehmetçik Parkı’ndan başlayarak, Cumhuriyet Meydanı’na kadar sürdü.
Yürüyüşün ardından Çeşme Cumhuriyet Meydanı’nda, CHP İlçe Başkanı Sait Kavasoğullar tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Kavasoğullar, basın açıklamasında şöyle dedi:
Yasa teklifinde, önce ‘Uyutacağız’ dediler, sert tepkiler gelince de “Ötenazi” uygulamasından bahsettiler. ‘Uyutma’ da ‘Ötenazi’ de ölüm ve hayvan katliamıdır.
Bu yasa teklifini hazırlayanlar daha ötenazinin ne olduğunu bilmiyorlar. Ötenazi, zihinsel yeterliliğe sahip bir kişinin kendi bilinci ve özgür iradesiyle, bilinç kaybı mevcutsa yakınlarının iradesi ile verilen karar sonucunda,ölümün kaçınılmaz olduğu ve tıp biliminin verilerine göre iyileştirme olanağı olmayan veya dayanılmaz acılar içinde olan kişinin acısız bir şekilde tıbbi yollarla hayatının sonlandırılmasıdır ve sadece bazı ülkelerde uygulanabilmektedir.
Hangi sokak hayvanı kendi bilinci ve özgür iradesiyle kendisine ötenazi uygulanmasını isteyebilecektir? İnsan aklıyla dalga mı geçiyorsunuz?
Bu yasa ile ötenazi adı altında, ölüm ve hayvan katliamına yol verilmektedir. Toplum sağlığı bahane edilerek ve yerel yöneticiler hapis cezası dahil ağır yaptırımlar dayatılarak katliama zorlanmaktadır. Hayvanları barınak adı altında büyük hapishanelerde tutmak, yaşam hakkına bir saldırıdır.
Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik ‘ötanazi’ uygulamasını CHP’li hiçbir belediye kabul etmeyecek ve uygulamayacaktır. Sokak hayvanlarının yaşam hakkını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz.
Akılları sıra elimizi kana bulayacaklarını zannediyorlar. Avuçlarını yalarlar, bizi kendileriyle karıştırmasınlar. CHP olarak, Genel Başkanımız Özgür Özel’in de belirttiği gibi, bu yasa ile ilgili olarak ‘Kırmızı alarmdayız.’
‘Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat’ diyoruz!
Sokakta yaşayan hayvanları esarete ve ölüme mahkum eden bu yasaya HAYIR diyoruz!”
Sokak hayvanları için bir çözümü değil, çözümsüzlüğü öneriyorlar
Basın açıklamasına katılarak destek veren Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli de yerel gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, “Yasanın uygulanacak bir tarafı maalesef yok. Sokak hayvanları için bir çözümü değil, çözümsüzlüğü öneriyorlar. Bakanlıkların hiçbir dahili yok. Yerel yönetimlerle birlikte bakanlık ortak kampanyalar yapıp, kısırlaştırmayı toplu olarak gerçekleştirebilecek bir güç birliğine erişebilecekken, yalnızca hayvanları sokaklardan alıp, kafeslerde yaşamaya mahkum etmemizi bekliyorlar. Ama bunu kabul etmemiz söz konusu değil. Biz, sınırlarımız içerisinde, yalnızca insanların değil, her türlü canlının yaşam hakkını sonuna kadar savunmak zorundayız. Bu yaşam ve doğa sadece bizlere değil, herkese, bütün canlılara ait. Bu nedenle burada olan her canlının can sağlığı da bizlere emanet. Onları öldürmek değil, onları yaşatmak zorundayız” diye konuştu.
Barınaklarda kafes düzenine karşıyım
Barınak iyileştirme projesi hakkında da bilgi veren Başkan Denizli, “Barınakla ilgili iyileştirme projemiz, zaten seçim döneminde çizimlerimle vatandaşlarımızla