Diş sağlığı konusunda, çevremizde yanlış uygulamalara yönlendiren pek çok etken var. Düzenli olarak günde yalnızca birkaç dakika ayırarak sağlıklı dişlere sahip olabilmek mümkün iken, yanlış uygulamalar çok ciddi hasarlara yol açabiliyor. İşte, ağız ve diş sağlığı ile ilgili yaygın olarak görülen hatalar ve doğruları..
Ohio State Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Klinik Direktörü ve Yardımcı Doçent Dr. Matthew Messina, “Bu ne seksi ne de şaşırtıcı, ama diş çürüklerinden ve diş eti hastalıklarından kaçınmak istiyorsanız, bu yöntem işe yarar,” diyerek yapılması ve yapılmaması gerekenleri sıraladı. İşte bırakmanız gereken bazı yanlış uygulamalar…
KÖMÜRLÜ MACUN KULLANILMALI MI?
Kömürle infüze edilmiş fırçalar ve diş macunları dişleri beyazlatmada etkili olabilir, ancak bu yararların bir bedeli vardır. “Kömür son derece aşındırıcıdır,” diyen Dr. Messina, “Dişlerinizi dış diş minesini zımparalayarak beyazlatır.” Mine, dişlerinizi kaplayan ve koruyan sert, kristalin doku olup, az miktarda mine kaybı geçici bir beyazlatma etkisi yapabilir, ancak zamanla bu kaybolan mine dişlerinizi zayıflatır ve lekelenme, çatlaklar, çürükler ve diğer sorunlara yol açabilir. Messina “Vücut yeni diş mine yapmaz, bu yüzden minenin aşınmasına neden olan her şey kötü bir fikirdir” dedi.
FIRÇA SERT Mİ YUMUŞAK MI OLMALI?
Sert kıllı bir diş fırçası kullanmak ve kuvvetlice fırçalamak mineyi aşındırabilir ve diş etlerinin çekilmesine ve diş lezyonlarına neden olabilir. “Genel olarak insanlar fazla sert fırçalar ve bu dişlerinizi ve diş etlerinizi zarar verebilir,” dedi Minnesota Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Klinik Yardımcı Doçenti Dr. Natalie Peterson “Fırça kıllarınız fırçalama sırasında yayılıyorsa, çok fazla baskı yapıyorsunuz demektir. Bunun yerine, yumuşak kıllı bir diş fırçası ile nazikçe fırçalayın ve fırçayı bir kalem tutar gibi tutmaya çalışın, çünkü bu şekilde fazla baskı yapmak daha zordur” dedi. Dr. Peterson, nazik fırçalamayı hatırlamakta zorlanıyorsanız, elektrikli diş fırçasına geçmenin faydalı olabileceğini belirtti.
YEMEKTEN SONRA DİŞ FIRÇALANMALI MI?
Dr. Messina, “Asitler ve şekerler tarafından geçici olarak yumuşatılmış mineyi fırçalamak, mineyi aşındırabilir, diye açıkladı. Messina “Yemek yedikten veya içtikten sonra 30 dakika bekleyip dişlerinizi fırçalamak dişleriniz için daha iyidir” dedi.Bu süre zarfında, asit etkisini yitirdikçe diş minesi “yeniden mineralize olacak” diye açıklarken “Ancak bakteriler fırçalama ve diş ipi kullanma yoluyla onları temizlemediğimiz sürece etrafta kalırlar.” ifadelerini kullandı.
DİŞ İPİ KULLANMAK ASLINDA ZARARLI MI?
Dr. Scannapieco, “Alışkanlık haline gelmiş diş karıştırma -ister tırnakla ister tahta kürdanla olsun- dişler arasındaki diş etlerinde yaralanmaya, diş eti apselerine, hassas dişlere veya dişlerin aşınmasına yol açabilir” dedi. Eğer dişlerinizi yolma ihtiyacı hissederseniz, diş aralarını diş arası fırçalarıyla temizleyebilirsiniz. Bunlar güvenli ve etkilidir, hatta belki de diş ipinden daha etkilidir. Araştırmalarının bir kısmı ayrıca bu fırçaların diş ipinden daha az diş eti tahrişine neden olduğunu buldu.
DİŞLERİNİZ İLE BİR ŞEYLERİ AÇMAYA YA DA KOPARMAYA ÇALIŞMAYIN
“Dişlerini küçük plastik fiyat etiketi tutucularını koparmak için ya da ambalajları açmak için kullanan insanları görüyorum” diyen Dr. Messina “Diş minesi, ısırma veya çiğneme sırasında sıkıştırıldığında çok güçlüdür, ancak bükülme veya esneme durumunda o kadar güçlü değildir” ifadelerini kullandı. Messina ayrıca, “Plastik bir etiketi çekmek, dişi bükebilir ve mine kırılabilir veya çatlayabilir” dedi.