Bir sonraki duruşmayı 30 Eylül 2024 tarihine erteleyen mahkeme, tutuklu sanıkların tahliye talebini reddetti.
Eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin 22 şüpheli hakkındaki davanın 6’ncı duruşması, Sincan Cezaevi Kampüsü’nde Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görüldü.
Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş, duruşmaya 8 koruma polisiyle geldi.
Duruşmada savcılık, esasa ilişkin mütalaasını açıkladı.
Savcı, sanıklar Eray Özyağcı, Vedat Balkaya ve Suat Kurt’un ‘müşterek fail’ olarak yer aldığını belirterek, bu kişilerin Ateş’i ‘tasarlayarak öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet, müşteki Selman Bozkurt’a yönelik ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan ise 13’er yıldan 20’şer yıla kadar hapsini istedi. Özyağcı’nın ayrıca ‘ruhsatsız tabanca bulundurmak ve taşımak’ 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi talep edildi. Doğukan Çep ve Tolgahan Demirbaş hakkında ‘suça azmettiren’ olarak ‘kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.
Ayşe Ateş: Yargının üstündeki siyasi baskı kaldırılmalı
Duruşma sonrası açıklamalarda bulunan Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş “Siyaset cinayetlerine dur demek isteyen herkese sesleniyorum, yargının üstündeki siyasi baskı kaldırılmalı, suça karışan herkes adilce yargılanmalıdır” dedi.
Ateş, konuşmasında şunları söyledi:
“Biz, böyle karanlık bir güce karşı savaşıyoruz. Böyle giderse Sinan Ateş davası tarihin en kısa süren cinayet davası olacak. Biz diyoruz ki, davalar birleştirilsin, tüm suçlular hakim karşısına çıksın. Çünkü bu dava aydınlatılmazsa Türkiye bir karanlığa sürüklenecek. Türkiye, yeni Bengisu’larla yeni Banu Çiçek’lerle tanışacak. Bu siyasi cinayeti dile getiren gazetecileri hedefe koydular, tehdit ettiler. Ülkü Ocakları ve MHP’ye sızmış karanlık güç var. Kişisel verilerimiz de bu karanlık gücün eline geçmiş, devlete emanet ettiğimiz her şeye emniyetteki bağlantılarıyla ulaşabiliyorlar. Bizler, kadın cinayetlerinden muzdaripken, emniyet görevlileri istenen kadınların bilgilerini sormadan etmeden veriyor. Siyaset cinayetlerine dur demek isteyen herkese sesleniyorum, yargının üstündeki siyasi baskı kaldırılmalı, suça karışan herkes adilce yargılanmalıdır.”
10 kişi tahliye edilmişti
Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin dava 1 Temmuz’da görülmeye başlanmıştı. Davada tutuklu 22 sanıktan 10’u adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti.
Sanıklar Mehmet Yüce, Erdem Karadeniz, Osman Bayraktar, Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Aytaç Ataç, Caner Günay, Umut Ersoy ve Alper Atay adli kontrol şartıyla tahliye edilirken, Ülkü Ocakları Genel Merkez Yöneticisi Tolgahan Demirbaş, Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Emre Yüksel, dönemin Cinayet Büro Amiri Mustafa Ensar Aykal, tetikçiyi Ankara getiren Aşkın Mert Gelenbey ile Mustafa Can Çolak, Çağlar Zorlu, tetikçi Eray Özyağcı, azmettirici Doğukan Çep, MHP’li avukat Serdar Öktem ve Mustafa Uzunlar tutuklu yargılanıyor.
Ayrılan dosya
Tolgahan Demirbaş’ın dönemin MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’un evinde gözaltına alınmasına ilişkin yapılan şikayetin dosyaya girmesi ve içlerinde MHP yöneticilerinin de olduğu 17 şüpheli hakkındaki soruşturma dosyasının görülen dosya ile birleştirilme talebi reddedilmişti.
Haklarında işlem yapılan 39 kişiden, yurt dışına çıkış yasağı getirilen Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım ile eski MHP Mersin Milletvekili ve eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz dahil 17 kişi hakkındaki soruşturma ise ayrı bir dosya üzerinden sürdürülüyor.