Türk üniversiteleri verilerle mi oynadı?
Sözcü yazarı Sultan Uçar, QS 2025 Dünya Üniversiteler Sıralaması’na incelediği bugünkü yazısında, Türkiye’deki üniversitelerin QS’e bildirdiği öğrenci sayısıyla aktif öğrenci sayıları arasında çelişki olduğunu yazdı.
“QS’e öğrenci sayısını 24 bin 463 olarak bildiren İTÜ’nün aktif 37 bin 92 öğrencisi var. 12 bin 629 İTÜ’lü niye saklandı? ODTÜ, QS’e 18 bin 102 öğrencisi olduğunu bildirdi” örneklerini sıralayan Uçar, “Gerçek öğrenci sayısı 26 bin 798. Öğrenci sayısı az gösterilip, ‘Öğrenci başına düşen akademisyen sayısı’ gibi ölçülen puanlar mı yükseltildi?” sorusunu gündeme getirdi.
Uçar, ayrıca şunları kaydetti:
“QS, üniversitelerin beyanını doğru kabul ediyor. QS Dünya Üniversiteler Başarı Sıralaması, sadece ölçülebilir akademik parametrelerle yapılsa Türkiye’den ilk 500, ilk 1000’e giren üniversitelerin dünya sıralaması baştan sona değişir. Türk üniversitelerinin uluslararası akademik başarı sırasını yükseltmek için ölçülen-ölçülemeyen verilerle oynanıp oynanmadığını YÖK, yarın YKS’ye girecek 3 milyon 38 bin Türk gencine açıklamakla mükelleftir!”
QS Dünya Üniversite Sıralamaları 2024
Üniversitenizin dünya sıralamasındaki yerini öğrenin
Hangi üniversitede ya da eğitim kurumunda eğitim almak isteyeceğinize karar vermek zorlayıcı olabilir. Gelecek rotanızla ilgili son bir karar vermeden önce birçok faktörü dikkate almanız gerektiğinin bilincine vararak, yurt dışı eğitiminiz için düşündüğünüz üniversite ya da kurumun QS sıralamasına bakmak mantıklı bir adım olacaktır.
QS Dünya Sıralaması nedir?
Basitçe açıklamak gerekirse, QS sıralaması, eğitim endüstrisinde uzmanlaşmış bir İngiliz kuruluşu olan Quacquarellu Symonds tarafından yıllık olarak yayınlanan bir üniversite sıralamasıdır. İlk olarak 2004 yılında Times Higher Education ortaklığıyla çıkan ve 2009’a kadar Times Higher Education – QS Dünya Üniversite Sıralamaları olarak bilinen bu liste, sonrasında kendi versiyonlarıyla yayın yapmaya karar vermiştir.